Delegacija Udruženja penzionera SMUP-a posetila Skoplje

28.05.2019

Poseta delegacije Udruzenja penzionera Saveznog MUP-a  – Udruzenju penzionera Ministarstva unutrasnjih poslova Severne Makedonije

Delegacija Udruzenja penzionera Saveznog MUP-a uzvratila je posetu Udruzenju penzionera Ministarstva unutrasnjih poslova Severne Makedonije - Skoplje 28. i 29. maja 2019 godine. Delegacija su sačinjavali: Drakče Dimitrijević, Predsednik Upravnog odbora, Prof. Dr. Andreja Savić, Predsednik Asocijacije penzionera OUP Republike Srbije i Predsednik Saveza penzionera Republike Srbije, Vladimir Jestratijević, član Upravnog odbora, Mirjana Popović Milošević, član Upravnog odbora, Radiša Blagojević, Član Upravnog odbora, Dušan Maksimović, Sekretar Udruženja, Milovan Lapčević, Direktor Preduzeća ’’Zaštita plus’’ i Dragan Mihajlović, Ovlašćeni računovodja Udruženja.

Delegaciju je primio Predsednik Udruzenja penzionera Ministarstva unutrasnjih poslova Severne Makedonije Spirko Nikolovski sa članovima Izvršnog odbora toga Udruženja: Vasile Nikleski, Lazar Dimitrov, Dušan Klimoski, Sonja Smileska, Zora Taleska Arsova, Nikola Zlateski i Sekretar Udruženja Fenčo Atanasov i članovima Udruženja: Gjorgji Janceski, Duška Jančeska, Stanka Nikolovska i Strašo Straševski.

    

Predstavljajući domaćine pojedinačno, Spirko Nikolovski je pozdravio dolazak delegacije iz Beograda i izneo osnovne podatke o osnivanju i aktivnostima Udruzenja penzionera Ministarstva unutrasnjih poslova Severne Makedonije, o organizaciji rada Udruženja, brojnom članstvu, načinu obezbedjivanja finansijskih sredstava  i dr.Tom prilikom je predložio nastavak saradnje i razmenu iskustava u oblasti društvenih, kulturnih, sportskih i drugih aktivnosti udruženja. Posebno je izrazio zadovoljstvo prijemom njihove delegacije koja je pre tri godine posetila Udruzenje penzionera Saveznog MUP-a u Beogradu.

Predstavljajući delegaciju gostiju iz Beograda, Drakče Dimitrijević je istako posebno zadovoljstvo prijemom od strane domaćina. U svome izlaganju upoznao je domaćine sa istorijatom rada Udruženja penzionera Saveznog MUP-a i prošlogodišnjom jubilarnom proslavom 50 godisnjice osnivanja i rada Udruženja. Zatim je govorio o brojnoj i drugoj strukturi članstva, kao i raznovrsnim aktivnostima organa i tela Udruzenja penzionera Saveznog MUP-a. Posebno je ukazao na uspešan rad Komisije za socijalno humanitarne aktivnosti i Komisije za društvene aktivnosti Udruženja. Prihvatajući predlog dalje saradnje pozvao je predstavnike Udruzenja penzionera Ministarstva unutrasnjih poslova Severne Makedonije da na jesen posete Beograd i da tom prilikom nastave razgovore i konkretizuju oblike medjusobne saradnje u narednom periodu.

Prof. dr. Andreja Savić, pozdravio je domaćine i upoznao ih sa organizacijom rada Asocijacije penzionera organa unutrašnjih poslova Republike Srbije, brojem članstva i raznovrsnim aktivnostima Asocijacije i njenih članica širom Republike Srbije, kao i o daljem razvoju aktivnosti u okviru Asocijacjije, ukazujući da je Udruženje penzionera Saveznog MUP-a jedno od najbolje organizovanih članica te Asocijacije. Ukazao je da bi bilo dobro da obe strane, razmotre mogućnost usvajanja odgovarajućeg sporazuma o daljoj medjusobnoj saradnji.

                          

Takodje je upoznao prisutne da je imao konstruktivan razgovor sa Predsednicom Sojuza na združenijata na penzionerite na Makedonija (SZPM), gospodjom Stankom Trajkovom i da će se i na tom nivou uskoro uspostaviti medjusobna komunikacija i saradnja.

Informisao je i o značajnoj aktivnosti Pokreta trećeg doba Srbije koji u saradnji sa Savezom penzionera Srbije, Ministarstvom za omladinu i sport Srbije, Sportskim savezom Srbije i Opštinom Vrnjačka Banja organizuje 12-tu Republičku Olimpijadu sporta, zdravlja i kulture trećeg doba u Vrnjackoj Banji pod pokroviteljstvom Predsednika  Republike Srbije. S tim u vezi predlozio je domaćinima da razmotre mogućnost njihovog učešća na toj manifestaciji.

Dušan Maksimović je takodje pozdravio domaćine i zahvalio se na toplom prijemu u Skoplju. Istakao je da su aktivnosti koje se realizuju u Skoplju slične sa aktivnostima u Beogradu i da će uspostavljanje i nastavak dalje saradnje biti obostrano od velike koristi. Domaćine je bliže upoznao sa starosnom strukturom članstva Udruzenja penzionera Saveznog MUP-a, gde je vise od 30% članova preko 80 godina starosti i shodno tome postoji potreba za pojacanim aktivnostima u oblasti socilano humanitarnog delovanja. Informisao je o uspesnom organizovanju raznovrsnih društvenih, kulturno umetničkih, sportsko rekreativnih i drugih aktivnosti. Naša udruženja, nekada po prirodi stvari zatvorena, sve se vise otvaraju prema društvenim dogadjajima i učestvuju aktivno u njima. Sportsko rekreativne aktivnosti se u pojedinim udruženjima penzionera organa unutrašnjih poslova – članicama Asocijacije, redovno organizuju ukazujući, pri tom, na brojne primere dobre prakse, kao što su u udruženjima penzionera OUP Subotici, Nišu, Valjevu, Šapcu, Kanjiži, Beogradu i dr.

Udruženje penzionera Saveznog MUP-a veoma uspešno učestvuje na Republičkoj Olimpijadi sporta zdravlja i kulture trećeg doba koju organizuje Pokret trećeg doba Srbije u saradnji sa Savezom penzionera Srbije. Takodje je upoznao domaćine da se, kao pripreme za Republičku Olimpijadu organizuju i Mini Olimpijade po gradovima Srbije. Tako, na primer, u Beogradu u organizaciji Beogradskog pokreta trećeg doba Dorćolijada, već sedam godina se uspešno organizuje Dorćolijada sporta, zdravlja i kulture trećeg doba, zatim Mini Olimpijada u Nišu, Prijepolju, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu i drugim gradovima Srbije.

Posebno je istakao značaj razvoja informacione tehnologije i predložio medjusobnu razmenu informacija o aktivnostima naših udruženja preko informativnih glasila, websajtova udruženja i ostvarivanje medjusobne Internet komunikacije.

Domaćinima je, Drakče Dimitrijević, u ime Udruženja penzionera Saveznog MUP-a uručio poklon – umetničku sliku grada Beograda, a domacini su uručili gostima poklon – umetničku sliku koju je uradio član toga Udruženja.

Na organizovanoj svečanoj večeri, od strane domaćina, uz druženje, muziku i pesmu, evocirane su uspomene na proteklu, dobru, medjusobnu saradnju.

U povratku predstavnici Udruzenja penzionera posetili su manastir Prohor Pcinjski koji slavi 850 godina svoga postojanja

====================================


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
© 2022 Flex. All Rights Reserved.