OBAVESTENJE O VAKCINACIJI PROTIV SEZONSKOG GRIPA

28.09.2020
SVIM ČLANOVIMA UDRUŽENJA PENZIONERA
SAVEZNOG MUP-a

 

Udruženje penzionera Saveznog MUP-a obaveštava sve svoje

članove da u 2020 godini nece u prostorijama Udruzenja

organizovati specijalisticke preglede i vakcinaciju protiv

sezonskog gripa zbog rizika okupljanja veceg broja starijih lica

u zatvorenom prostoru usled epidemije korona virusa.

Ova odluka je doneta nakon konsultacije sa Dr. Milanom Petkovicem, Direktorom ZAVODA ZA ZDRAVSTVENU ZASTITU RADNIKA MINISTARSTVA UNUTRASNJIH POSLOVA i u skladu je sa preporukama Kriznog staba Srbije u vezi sa mogucim rizikom pri okupljanju veceg broja starijih ljudi u zatvorenom prostoru u uslovima epidemije korona virusa.

Specijalisticki pregled i vakcinaciju protiv sezonskog gripa 2020 godine nasi clanovi mogu, prema potrebama, realizovati u domovima zdravlja kojima pripadaju tj. gde imaju svoje zdravstvene kartone, a prema utvrdjenim terminima od strane nadleznih domova zdravlja i konsultacije sa svojim izabranim lekarom.

 

Sekretar Udruzenja  Dušan Maksimović, prof. sr.        Predsednik Upravnog odbora  Drakče Dimitrijević, s.r.


 

 Iz Urednistva Websajta www.upsmup.rs

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da će vakcinacija građana protiv sezonskog gripa početi 1. oktobra 2020.

U Srbiju je stiglo prvih 344.000 doza vakcine protiv gripa, a distribucija prema institutima i zavodima za javno zdravlje počinje 30.09.2020, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO). Radi se o četvorovalentnim vakcinama protiv gripa za koju je nabavku sproveo Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Ministarstvo zdravlja će zbog aktuelne epidemiološke situacije građanima preporučiti najadekvatniji termin za imunizaciju, kako bi imunitet stečen vakcinom bio najefikasniji i najdelotvorniji. Ministarstvo zdravlja je u skladu sa aktuelnom globalnom pandemijom korona virusa kao i povećanim potrebama i interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj vakcina protiv gripa - više od 500.000 doza, delom od Instituta Torlak, a delom od stranih dobavljača.

Kome je obavezna, a za koga se preporučuje

Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv korona virusa.

Ovu vakcinu o trošku osiguranja dobijaju najosetljivije kategorije stanovništva. Vakcinacija protiv sezonskog gripa će se obavljati prema pravilniku, a to je preporuka osobama koje su starije od 60 godina i hroničnim bolesnicima. Imunizacija se preporučuje starijim licima, o cemu se ta lica obavezno konsultuju sa svojim izabranim lekarom u domovima zdravlja.

Za zdravstvene radnike vakcinacija je obavezna, osim kod pojedinačnih slučajeva kada postoji opravdan razlog zbog koga osoba ne može primiti vakcinu.

Važno je da ne dozvolimo sudar dve vrste virusa, da maksimalno izbegnemo i ublažimo neželjene efekte. Vakcina protiv sezonskog gripa, iako nije vakcina protiv korone, ona je veoma važna u ovom momentu jer će se na taj način izbeći poklapanje, međusobno delovanje, a kako to izgleda, mogli smo da vidimo na primeru Italije, u epidemiji gripa podvukla se i epidemija korone - objašnjava epidemiolog Branislav Tiodorović.

Vakcinacija ce ove godine biti realizovana ranije upravo zbog potencijalnog sudara korone i gripa. Ono što je sigurno je da će vakcine biti za sve zainteresovane, a ona će biti komercijalno dostupna za sve one koji ne pripadaju nijednoj osetljivoj grupi.

   Glavni i odgovorni urednik Websajta

Dusan Maksimovic, prof.

==============================================


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
© 2022 Flex. All Rights Reserved.