МАРТ 2023

24. МАРТА 2023. СВЕЧАНО ЈЕ ПРОСЛАВЉЕНО 55. ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА И РАДА УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА САВЕЗНОГ МИНИСТАРСТВА ЗА УНУТРАШЊЕ ПОСЛОВЕ

ПРЕДСЕДНИК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА ЗА ПРОСЛАВУ ЈУБИЛЕЈА И ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ УДРУЖЕЊА РАДИША БЛАГОЈЕВИЋ ЗАХВАЛИО СЕ НА ДОБРОМ ОДАЗИВУ ЗА ПРИСУСТВОВАЊЕ ОВОМ ЗНАЧАЈНОМ ДОГАЂАЈУ, ПОЗДРАВИО ЈЕ СВЕ ПРИСУТНЕ И БРОЈНЕ ГОСТЕ И ПОЗВАО НА ОДАВАЊЕ ПОШТЕ МИНУТОМ ЋУТАЊА ЗА СВЕ ПРЕМИНУЛЕ ЧЛАНОВЕ У ПРЕДХОДНОМ ПЕРИОДУ.

ЗАТИМ ЈЕ ПОСЕБНО ПОЗДРАВИО ГОСТЕ КОЈИ СУ ПРИСУСТВОВАЛИ ОБЕЛЕЖАВАЊУ ОВОГ ЗНАЧАЈНОГ ЈУБИЛЕЈА И ТО: Председника Савеза пензионера Србије Проф. др Андреју Савића; Председника Скупштине Асоцијације удружења пензионера унутрашњих послова Србије Љубомира Алексића; Председника Удружења пензионера Министарства унутрашњих послова Републике Северне Македоније Николу Затеског са члановима делегације; Председницу Градске организације пензионера Београда Ружицу Белановић; Председника Удружења пензионера МУП-а Републике Србије Владимира Алексића; Председника Удружења пензионера бивших припадника Служби безбедности Републике Србије Благоја Стојановића; Председника Удружењапензионера  радника градског СУП-а Томислава Павловића; Представника полицијске станице ГО Звездара; Представника ГО Звездра Илију Томића; Председницу Удружења пензионера Банка поштанске штедионице Слободанка Илић; Директор Термоинжењеринга Ђуру Кесића; Представницу Хуманитарне организације “Хлеб живота“ Љиљну Несторовић; Председника Клуба стрелаца “МУШ“ Петра Пантића; и Капетана Јахтинг клуба “КЕЈ“ Петра Ђорђевића.

У име гостију скуп су топло поздравили:

Проф. др. Андеја Савић, Председник Савеза пензионера Србије и Никола Затески Председник Удружења пензионера МУП –а Републике Северна Македонија указујући на значај прослава оваквих јубилеја и посебно на дугогодишње успехе које Удружење пензионера Савезног МУП-а остварије у интересу својих чланова.

ЗАТИМ СЕ ПРЕДСЕДНИК ОРГАНИЗАЦИОНОГ ОДБОРА И ПРЕДСЕДНИК СКУПШТИНЕ РАДИША БЛАГОЈЕВИЋ ОБРАТИО  СВИМ ПРИСУТНИМА ПРИГОДНИМ ИЗЛАГАЊЕМ О ОСНИВАЊУ У РАДУ УДРУЖЕЊА.  ИЗМЕЂУ ОСТАЛОГ НАГЛАСИО ЈЕ ДА ЈЕ УДРУЖЕЊЕ ОСНОВАНО У ТЕШКИМ ВРЕМЕНИМА, ЈЕР ЈЕ ПОСЛЕ БРИОНСКОГ ПЛЕНУМА 1966. ГОДИНЕ ВЕЛИКИ БРОЈ ПРИПАДНИКА БЕЗБЕДНОСТИ ПРЕРАНО ПЕНЗИОНИСАН, СА ВЕОМА МНОГО НЕРЕШЕНИХ ЛИЧНИХ И ПОРОДИЧНИХ ПРОБЛЕМА. 24 МАРТА 1968. ГОДИНЕ НА ОСНИВАЧКОЈ СКУПШТИНИ УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНИСАНИХ РАДНИКА ССУП-А ПРИСУСТВОВАЛО ЈЕ 425 ПЕНЗИОНИСАНИХ РАДНИКА ССУП-а И ВИШЕ ПРЕДСТАВНИКА ДРЖАВНИХ И ПАРТИЈСКИХ ИНСТИТУЦИЈА. СКУПШТИНА ЈЕ УСВОЈИЛА ИЗВЕШТАЈ ИНИЦИЈАТИВНОГ ОДБОРА И ДОНЕЛА ОДЛУКУ О ОСНИВАЊУ УДРУЖЕЊА. УДРУЖЕЊЕ СЕ У ДУГОГОДИШЊЕМ РАДУ ФИНАНСИРАЛО НАЈВЕЋИМ ДЕЛОМ ПРУЖАЊЕМ УСЛУГА ФИЗИЧКОГ ОБЕЗБЕЂЕЊА ОБЈЕКАТА. ДОНОШЕЊЕМ ЗАКОНА О ПРИВАТНОМ ОБЕЗБЕЂЕЊУ  ОД 01.01.2017. ГОДИНЕ УДРУЖЕЊЕ ВИШЕ НИЈЕ МОГЛО ДА СЕ БАВИ ПРИВРЕЂИВАЊЕМ, ПА СУ ПОСЛОВИ ФИЗИЧКОГ ОБЕЗБЕЂЕЊА ПРЕНЕТИ У ПРЕДУЗЕЋЕ “ЗАШТИТА ПЛУС“, ЧИЈИ ЈЕ ОСНОВАЧ УДРУЖЕЊЕ.

ЗАТИМ ЈЕ НАСТАВИО: “НАЈВЕЋЕ БОГАТСТВО УДРУЖЕЊА СУ ЊЕГОВИ ЧЛАНОВИ КОЈИ СУ УЧЛАЊАВАЊЕМ ПРЕПОЗНАЛИ СВОЈЕ И ЗАЈЕДНИЧКЕ ИНТЕРЕСЕ, УСКЛАЂИВАЛИ ИХ И ОСТВАРИВАЛИ ЦИЉЕВЕ И ЗАДАТКЕ НА ПРИНЦИПИМА ХУМАНОСТИ И ЈЕДНАКОСТИ. ВИШЕ ОД ПОЛА ВЕКА ЧЛАНОВИ СУ УВЕК У ЦЕНТРУ ПАЖЊЕ КАО АКТИВНИ СУБЈЕКТИ У ПОКРЕТАЊУ ИНИЦИЈАТИВА, ОДЛУЧИВАЊУ И ОСТВАРИВАЊУ СВОЈИХ ПРАВА, АЛИ И ДОСЛЕДНИ ИЗВРШИОЦИ СВОЈИХ ОБАВЕЗА. УДРУЖЕЊЕ ЈЕ У ДУЖЕМ ПЕРИОДУ БИЛО МАСОВНИЈЕ ТАКО ДА ЈЕ 1977 ИМАЛО ЈЕ ПРЕКО 1.600 ЧЛАНОВА ИТД., А ПОЧЕТКОМ 2023.  ГОДИНЕ БРОЈИ 420 ЧЛАНОВА, ОД КОЈИХ ЈЕДНА ТРЕЋИНА ИМА ПРЕКО 80. ГОДИНА СТАРОСТИ. У 55. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА ОСНОВНЕ ДЕЛАТНОСТИ УДРУЖЕЊА БИЛЕ СУ: ПРИВРЕДНЕ, СОЦИЈАЛНО ХУМАНИТАРНЕ, ДРУШТВЕНЕ, СПОРТСКО РЕКРЕАТИВНЕ И ДРУГЕ АКТИВНОСТИ ОД ИНТЕРЕСА ЗА ЧЛАНОВЕ УДРУЖЕЊА“.

Свечаном јубилеју је присуствовала и делагација Удружења пензионера МУП-а Републике Северне Македоније – Скопље. Подсећамо да је 10. новембра 2022. године потписан Протокол о сарадњи између тога Удружења и Удружења пензионера Савезног МУП-а – Београд. Делегацију је примио Председник Управног одбора Удружења пензионера СМУП-а, Дракче Димитријевић,  којом приликом је у срдачном разговору истакнуто да ће се међусобна сарадња наставити и у наредном периоду посебно на плану размене искустава у интересу својих чланова у области социјалних, друштвених, културних и спортско рекреативних активности.

Након уводног излагања Председник Организационог одбора за прославу Јубилеја и Председник Скупштине Удружења Радиша Благојевић доделио је заслужним члановима и гостима признања Удружења за постигнуте резултате у остваривању програмских циљева и задатака и за допринос за унапређивање рада и организације Удружење пензионера Савезног МУП-а.

Највеће признање – ПЛАКЕТУ УДРУЖЕЊА свечано су примили:

Савез пензионера Србије; Асоцијација удружења пензионера унутрашњих послова Србије; Удружење пензионера МУП-а Републике Северне Македоније; Чланови Удружења: Душан Максимовић; Др. Драгомир Маринковић; Србољуб Вукашиновић; Мирко Деспот; Илија Миљковић; Ратомир Јочић; Јован Машић и Сава Н. Бојанић.

Признење – ЗАХВАЛНИЦУ УДРУЖЕЊА су примили: Градска организација пензионера Београда; Удружење пензионера МУП-а Републике Србије; Удружење пензионисаних радника градског СУП-а Београда; Клуб стрелаца; Полицијска станица Звездара; Удружење бивших припадника Служби безбедности Републике Србије “Бањица“; Хуманитарна организација “Хлеб живота“; Јахтинг клуб “КЕЈ“; Угоститељско туристичка школа Београд; Чланови Удружења: Вукале Вукаловић; Милена Кркелић; Милорад Ђаковић; Миленко Пејић; Стево Шеган; Мићо Јованић, Милан Димић; Владимир Дражић; Владимир Ђелетовић; Добривоје Стошић; Крсто Дуцкин; Недељко Недељковић; Љубица Петровић; Илија Милић; Зоран Мишковић; Сретен Ђурић; Јово Комазец; Милемнко Ђуђић; Биљана Петровић и Мирсад Шуман.

У име свих добитника признања Удружења пензионера Савезног МУП-а захвалио се Душан Максимовић, Члан Комисије за друштвене активности и Главни и одговорни уредник Вебсајта Удружења следећим речима: “Поштовани чланови Скупштине, као највишег органа Удружења, поштовани пријатељи и гости. Изузетна ми је част и задовољство да се у име добитника признања и у своје лично име захвалим на додељеним признањима за постинуте резултате у остваривању програмских циљева Удружења, као и на одговорном односу Удружења према својим члановима и пријатељима. Признања која смо данас добили истовремено нас обавезују и подстичу на даљи будући рад. Ова захвалност је тим већа што данас прослављамо јубилеј 55. година од оснивања и рада нашег Удружења, што остварујемо континуирани развој и негујемо дугогодишњу традицију успешног рада Удружења. То никада не смемо заборавити уз велике наде да ће Удружење наставити успешан рад, остварити сигурну будућност и још дуго година трајати на добробит свих наших садашњих и будућих чланова“.

ВОДИТЕЉКА СВЕЧАНЕ ЈУБИЛАРНЕ СКУПШТИНЕ ГЛУМИЦА ГОСПОЂА ДРАГИЦА РАНКОВИЋ ВЕОМА УСПЕШНО И ПРОФЕСИОНАЛНО ВОДИЛА ЈЕ КОМПЛЕТАН ПРОГРАМ ПРОСЛАВЕ И САМА УЧЕСТВУЈУЋИ У ТОМ ПРОГРАМУ.

Свечану прославу јубилеја увећао је Гудачки квартет “ПОСТ АРКО” у саставу: проф. Живојин Велимировић – виолина; Ненад Менделсон – виолина; Александра Јовановић – виола и  Даница Кремзер – виолончело изводећи репертоар из филмова: “Мирис жене”, “Очаравање”, “Шиндлерова листа” И Дворжакову композицију “Хумореска”. 

Након завршеног првог дела ПРОГРАМА, у просторијама Удружења је отворена изложба наших чланова на којој су своје уметничке радове излагали Славица Бабић, Милош Стевовић, Роза Марковски, и Душан Вукша.

Завршни део Програма припао је веселом дружењу уз песму и игру, до касно по подне, уз коктел у просторијама Удружења којом приликом је извршена и подела посебно штампаног Гласила “Наше Актуелности“ поводом јубилеја 55. година од оснивања и рада Удружења.