OKTOBAR 2023

28.и 29. октобра 2023. године у посети Удружењу пензионера Савезног МУП-а у Београду је боравила делегација Удружења пензионера МУП-а Републике Северне Македоније, а у складу са Протоколом о сарадњи потписаним између ова два Удружења 10.11.2022. године у Скопљу.

У делегацији са такмичарима било је 12 чланова и то: Никола Златески председник Удружења; Душко Климоски, Зоре Арсовска-Талевска, Соња Смилевска и Јанко Атанасов чланови Извршног одбора; Мара Илић и Луција Брешкоска чланови Скупштине; Никола Нанески члан Надзорног одбора; Спирко Николовски члан Комисије за статут и друга правна питања, Здравко Петковски председник Комисије за спорт и члан Скупштине; Владо Митревски члан Удружења и Димче Илиевски интернационални шаховски мајстор. Делегацију је предводио Председник Удружења Никола Златески.

 

Протоколом о сарадњи је предвиђена међусобна сарадња на плану размене искустава у остваривању интереса својих чланова у области социјалних, друштвених, културних и спортско рекреативних активности. Потписници Протокола су се договорили да се међусобна сарадња остварује савесно и са пажњом доброг домаћина, уз неговање традиције добросуседских односа и у складу са уобичајеним стандардом понашања, у областима:

-Размена искустава у остваривању интереса и унапређењу личног и друштвеног стандарда својих чланова;

-Сарадња и размена искустава у области организовања друштвених, културних, спортских и других активности чланова удружења;

-Сарадња у области међусобног информисања о значајнијим активностима и јубилејима удружења;

-Сарадња и размена искустава у области развоја информационе технологије, остваривања међусобне Интернет комуникације путем Websajtova удружења и друштвених мрежа;

-Размена искустава у области правног положаја, нормативног уређивања и обезбеђивања потребних финансијских средстава за остваривање статутарних циљева и задатака удружења.

Циљ ове посете био је размена искустава у области друштвених активности удружења уз организацију непосредног спортско рекреативног сусрета-такмичења екипа оба Удружења у спортским дисциплинама ПИКАДО, КОШАРКА – слободна бацања лопте у кош и ФУДБАЛ – шутирање пенала на мале голове са 10 метара без голмана.

Поред тога члан екипе гостију интернационални шаховски мајстор Димче Илиевски, је са шахистима домаћина одиграо симултанку на 11 шаховских табли.

Овим је непосредња сарадња два удружења настављена уз неговање традиције добросуседских односа.

Гости су срдачно дочекани у просторијама Удружења Савезног МУП-а уз славски колач и со којим су послужени. У разговорима, који су затим уследили, Председник Управног одбора Удружења пензионера Савезног МУП-а Дракче Димитријевић им је топлим речима домаћина пожелео добродошлицу и том приликом их упознао са програмом боравка у Београду и планираног спортско рекреативног такмичења.

Спортско такмичење и програм боравка

Спортско рекреативно такмичење је прошло у доброј атмосфери и фер такмичењу у коме је учествовало три екипе гостију и три екипе домаћина сусрета. У међусобној борби за сваки поен и неизвесном исходу, у појединим спортским дисциплинама до краја, постигнути су следећи резултати:

  • пикадо –   прво место екипа Удружења МУП-а Македоније;
  • кошарка – прво место екипа Удружења МУП-а Македоније;

    * пенали  –  прво место екипа Удружења МУП-а Македоније.

Свеукупни победник је Удружење МУП-а Македоније. 

 

Интернационални мајстор Димче Илиевски у одиграној симултанки са шахистима домаћинима на 11 табли био је убедљив са седам победа, три ремија и једном изгубљеном партијом. У међусобном дуелу са нашим чланом, искусним шахистом, Проф. др. Андрејом Савићем, интернационални мајстор Димче Илиевски је изгубио са резултатом 2:0.

По завршетку спортског такмичења у просторијама Удружења приређено је другарско вече на којем су поред гостију били Председник Скупштине Удружења СМУП-а, Председник и чланови Управног одбора, Председник Надзорног одбора, председници комисија, секретар Удружења, Председник Савеза пензионера Србије члан Удружења, Председник УП пензионисаних радника УП града Београда и већи број истакнутих чланова Удружења који својим радом доприносе успешном функционисању Удружења.

      

У посебно организованом пограму 29. октобра гости су обишли Храм Светог Саве, центар града од Републичке Скупштине преко Трга Републике, дуж улице Кнеза Михајла до Калемегдана и симбола града споменика „Победник“. Шетња је настављена пасарелом до савског кеја након чега је бродом уследила вожња Савом и обилазак Београда на води. По повратку у Удружење приређенје ручак, а потом су гости испраћени за Скопље…

*                                                           *                                                            *

Галерија слика