FEB 10, 2024

Поводом Дана државности Републике Србије

ПТД Београда – Огранак Дорћолијада Стари Град,

Градска општинa Стари Град и

Савез спортова Стари Град организовали су

ШЕСТИ МЕЂУГЕНЕРАЦИЈСКИ СРЕТЕЊСКИ ШАХ ТУРНИР ДОРЋОЛИЈАДЕ

Овај већ традицонални Турнир организован је 14. фебруара 2024 године у просторијама ГО Стари Град Београд, Македонска 42.

Међугенерацијски Сретењски шаховски турнир је организован у знак сећања на Сретење 15. Фебруара 1804 године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године, када је у Крагујевцу проглашен први српски Устав, који је означио почтак државности Србије и који се данас слави као Дан државности Републике Србије.

Шести Међугенерацијски Сретењски шах турнир Дорћолијаде свечано је, у име председника ГО Стари Град, Радослава Марјановића, отворио Недељко Јовановић, Члан општинског већа Стари Град, наш познати и светски прослављени рукометаш, истакавши да ће се овај турнир као веома значајан пројекат Међугенерацијске сарадње и убудуће организовати у сарадњи са општином Стари Град, која широком палетом својих активности обухвата староградске житеље од најмлађих до најстаријих.

Све учеснике и госте поздравио је Душан Максимовић, проф. Председник Огранка Дорћолијада Стари Град – Покрета трећег доба Београда и Председник Организационог одбора Турнира, који је истакао да се Шести Међугенерацијски Сретењски шаховски турнир Дорћолијаде организује поводом ДАНА ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ.

Турнир је организован у знак сећања на Сретење 15. Фебруара 1804 године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године, када је у Крагујевцу проглашен први српски Устав, који је означио почтак државности Србије и који се данас слави као Дан државности Републике Србије.

Оба догађаја су се десила на црквени празник Сретење Господње које представља успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу. То указује на први сусрет Исуса Христа са људима. Празник свечано славе Српска православна црква и сви верници.

Постоји веровање да се на Сретење срећу зима и лето. Такође се верује, ако на Сретење осване сунчан дан, а медвед уплашен од сопствене сенке се врати у зимски сан, да ће зима потрајати још шест недеља.

Младе шахисте представљали су ученици староградских средњих и основних школа и други млади шахисти и то:

  • Ученици Математичке гимназије из Београда
  • Ученици Спортске гимназије Београд
  • Уценици Прве београдске гимназије
  • Уценици ОШ Скадарлија, Стари Град
  • Уценици ОШ Браћа Барух, Стари Град
  • Уценици Ош Вук Карађић, Стари Град
  • Студенти ЕТФ, Медицине, Психологије и Богословије

На турниру испред сениора учествовали су шахисти из општине Стари Град, шаховског клуба слепих и слабовидих ‚‚Напредак‚‚ као и гости из других општина.

Милорад Кнежевић, члан Удружења пензионера Савезног МУП-а освојио је високо друго место у јакој конкуренцији од 20 младих и старих шахиста.

Турниру je присуствоваo и Јоргић Андрија, Председник шаховског савеза града Београда, који је поздравио све учеснике и организаторе Шестог Међугенерацијског Сретењског шаховског турнира Доорћолијаде, истакавши да је ова манифестација изузетно значајна за развој шаховске дисциплине и да ће у будуће бити увршћена и у редован Програм шаховског савеза града Београда.

Турниру су присуствовали и Ђорђије Жуковић, Шеф Кабинета Председника општине Стари Град; Мирко Димитријевић, Председник Савеза спортова слепих и слабовидих града Београда; Милорада Кнежевић, Представник ПТД Србије, који је и учествовао на овом Турниру; Слободанка Цеца Илић, Предстравник ГОП Београда и Председница Удружења пензионера Банка поштанска штедионица; Слађана Плавшић, Председница Општинског удружења пензионера Стари Град и бројни други гости и посетиоци Турнира.

За вишегодишњу успешну сарадњу и допринос развоју пројеката Дорћолијаде у име Огранизационог одбора Шестог Међугенерацијског шах турнира Дорћолијаде, Душан Максимовић, проф. свечано је уручио Статуету Дорћолијаде Недељку Јовановићу, Члану општинског већа Старога Града, Мирку Вујовићу, Генералном секретару савеза спортова Стари Град и Мирку Димитријевићу, Председнику београдског спортског савеза слепих и слабовидих.

Турнир је компјутерски судио Драган Бабић, Инернационални  шаховски судија.

        За освојена прва три места на овом турниру традиционално су додељени пехари за прво, друго и треће место и медаље Дорћолијаде, а најбоље пласираном младом шахисти припао је и посебан пехар. Турнир је, иначе, организиван под мотом ‚‚Сви смо победници‚‚ тако да су сви учесници добили почасне златне медаље Дорћолијаде за учешће, што ће им бити стимуланс за даље бављење шаховском дисциплином. У прилогу се објављује званична ранг листа успеха на овом турниру.

ПОБЕДНИК ТУРНИРА – ПРВО МЕСТО, ПЕХАР ДОРЋОЛИЈАДЕ И ЗЛАТНУ МЕДАЉУ ДОРЋОЛИЈАДЕ ОСВОЈИО ЈЕ ВУК ДАМЈАНОВИЋ, УЧЕНИК ПРВЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ;

ДРУГО МЕСТО, ПЕХАР ДОРЋОЛИЈАДЕ И СРЕБРНУ МЕДАЉУ ОСВОЈИО ЈЕ МИЛОРАД КНЕЖЕВИЋ, ПЕНЗИОНЕР, ЧЛАН УДРУЖЕЊА ПЕНЗИОНЕРА САВЕЗНОГ МУП-а

ТРЕЋЕ МЕСТО, ПЕХАР ДОРЋОЛИЈАДЕ И БРОНЗАНУ МЕДАЉУ ОСВОЈИО ЈЕ ЗОРАН БИЛБИЈА, ЧЛАН ШАХОВСКОГ КЛУБА “НАПРЕДАК“

КОНАЧНА ТАБЕЛА РЕЗУЛТАТА: