Septembar 2024

Савез пензионера Србије и Покрет трећег доба Србије током протеклих година организовали су бројне друштвене, културно уметничке и спортско-рекреативне манифестације корисника пензија у оквиру Републике Србије на микро и макро нивоу – по општинама, градовима, окрузима и покрајинама. Поменуте манифестације су, годишње, обухватале преко 12.000 пензионера. Као круна тих манифестација су планиране, организоване и реализоване годишње Републичке Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба.

Овогодишња, 17-та по реду Републичка Олимпијада спорта здравља и културе трећег доба реализоваће се у Врњачкој Бањи у периоду од 19. до 22.септембра 2024.године према утврђеном Програму спортско – рекреативних, здравствено просветних и културно – забавних активности чији је један од основних циљева подстицање интеграције старих лица у друштво;

Овај догађај представља главну културну и спортско – рекреативну манифестацију пензионера у Републици Србији која се организује у складу са чланом 2. 3. и 21. Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија Републичког фонда за пензијско и ивалидско осигурање, који је, на основу Закона о пензијском и инвалидском осигурању донео Управни одбор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање(“Сл. гласник РС”, бр. 3/2023).

Циљ Републичке Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба је подстицање и одржавање веће интеграције старијих у друштво, а иста манифестација представља облик партнерског деловања Савеза пензионера Србије и Удружења пензионера Србије ”Независност” у функцији остваривања њихових улога одређених наведеним Правилником.

Непосредни реализатор Олимпијаде у Врњачкој Бањи је Покрет трећег доба Србије, што је произашло из активности првих Олимпијада спорта, здравља и културе трећег доба у нас. Покрет трећег доба Србије утврдио је Програм манифестације и низ значајних пратећих аката, формирао Организациони одбор Олимпијаде од 16 чланова као и 7 Оперативних тимова за реализацију манифестације и то: Тим за културу и информисање; Тим за спорт;Тим за здравство; Тим за свечано отварање, вечерње и друге пратеће активности; Тим за маркетинг и донаторе; Тим за волонтерске активности, међугенерацијску сарадњу и безбедност; Тим за логистичку подршку, смештај, кетеринг, ИТ и документацију.

На основу утврђених Пропозиција и Правила по свим програмским сегментима, Оперативни тимови су утврдили своје планове рада, на основу којих је Организациони одбор Олимпијаде трећег доба усвојиo ПРОГРАМ – Сатницу свих програмских дешавања на 17. Олимијади спорта, зравља и културе трећег доба који, уз обавештење за медије, објављујемо у прилогу.

                                                                    УРЕДНИШТВО ПОРТАЛА www.dorcolijada.com

…………………………………………………………………………………

ПОКРЕТ ТРЕЋЕГ ДОБА СРБИЈЕ
САБОР АКТИВНЕ И КРЕАТИВНЕ СТАРОСТИ!
Организациони одбор 17. Олимпијаде спорта, здравља и културе трећег доба Србије
Врњачка Бања, 19-22.9.2024.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА МЕДИЈЕ

Поштовани,
У обиљу спортских и других догађаја, позивамо вас да поклоните пажњу традиционалној Олимпијади спорта, здравља и културе трећег доба (број 17), која се ове године одржава у Врњачкој Бањи, од 19. до 22. септембра.
Очекује се присуство око 1000 учесника и гостију из свих крајева земље. Достављамо вам Програм и сатницу дешавања током 17. Олимпијаде, на којој ће учествовати око 550 такмичара, сврстаних у више од 110 екипа у 5 спортских дисциплина, примерених годинама пензионера: штафети у брзом ходању, фудбалу (шутирању на мале голове), кошарци (извођењу слободних бацања), пикаду и шаху.
Осим спортиста, на Олимпијади учествују сликари и иконописци, у оквиру 15. Ликовно-иконописачке колоније, као и најбољи хор старијих – из Удружења пензионера града Новог Сада и фолклрни ансамбл из Врања. Традиционалне
књижевне сусрете имаће најбољи на литерарном конкусу Књижевног клуба трећег доба. Најбоље песме и приче, иконе и слике и мноштво занимљивих садржаја објављено је у новом издању традиционалног „Олипијског кладенца“ за
прошлу, 2023. годину (доступан на сајтовима где се налазe и галерије фотографија).:

www.sapens.rs

www.trece-doba.rs
*
Право учешћа на „великој олимпијади“ стечено је на регионалним мини олимпијадама широм Србије, као и на такмичарским смотрама хорова и фолклора и конкурсима за најбоља литерарна и сликарско-иконописачка
остварења, на којима је учествовало око десет хиљада пензионера и старијих људи.
*
Манифестацију организује Савез пензионера Србије, у сарадњи са Синдикатом пензионера Србије „Независност“, а реализација је поверена Покрету трећег доба Србије. Финансијска средства, за квалификационе и завршну олимпијаду,
обезбеђује Републички фонд инвалидско-пензијског осигурања, у оквиру реализације програма рекреације и здравствено-културне едукације пензионерске популације.
*
Досадашњих 16 олимпијада, почев од оне, која је одржана у Сокобањи – 2008. до прошле године, окупило је око 13.000  учесника, који су, осим учешћа у спортским такмичењима, имали едукативна предавања, провере здравственог
стања, ликовно-иконописаачке изложбе, књижевне сусрете, пројекције филмова у “Биоскопу трећег доба”… Истичемо и да се ова смотра спортско-културних „достигнућа“ одржава и у част Међународног дана старих и празника Покрета трећег доба (1. октобра). То је и прилика да се млађе генерације подсете на бригу о онима који су је заслужили својим преданим радом.

*

На олимпијадама се, иначе, редовно негују разноврсни облици међугенерацијске сарадње, нарочито са младима и најмлађима. Издвајамо ђачку трку „НА СЛОВО НА СЛОВО“ у мајицама са натписом ћириличних словаод А. до Ш, дечји маратон на 20.000 милиметара, под мотом ‚‚Баке и деке уз бате и секе“. Сви малишани су победници и добијају златне медаље за учешће, по олимписком принципу ‚‚важно је учествовати“.
У програмском сегменту: „Креативно дете“, припремљена је дводневна школица за мале сликаре и цртаче.
У оквиру међугенерацијске сарадње, организоваће се панел: „Добровољне радне акције – на младима свет остаје“, уз учешће младих и старијих учесника омладинских радних акција из Београда и Новог Пазара као и чланова клуба еколога Покрета трећег доба Србије.
*
За сва питања поводом Олимпијаде, као и за договоре о будућој сарадњи, можете контактирати представнике Савеза пензионера Србије и Покрета трећег доба Србије путем мејла: office@sapens.rs и pokrettrecegdoba@gmail.com, као и представнице Олимпијаде за медије:
Драгицу Раковић – dragica.510@gmail.com; 064 873 42 25 и
Мају Вељковић – makivb@gmail.com; 064 857 97 67.
Надамо се доброј сарадњи у информисању пензионерске популације и остале јавности.
Добродошли на 17. Олимпијаду трећег доба Србије!
ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР

Прилог: Програм 17. Олимпијаде

PROGRAM 17. OLIMPIJADE TD 2024

Поставите курсор на дно странице и помоћу стрелица управљајте прегледом Програма!