MAJ 2022

KOMISIJA ZA DRUŠTVENE AKTIVNOSTI UDRUŽENJA PENZIONERA SAVEZNOG MUP-A, U DOGOVORU SA PORODICOM JELIĆ, ORGANIZOVALA JE KNJIŽEVNO VEČE 30. MAJA 2022 GODINE U PROSTORIJAMA UDRUŽENJA PENZIONERA SAVEZNOG MUP-a

 NA KNJIŽEVNOJ VEČERI, POSVEĆENOJ PREMINULOM ČLANU NASEG UDRUŽENJA – KNJIŽEVNIKU DOBRAŠINU JELIĆU  (1946-2021), PRED PUNOM SALOM POSETILACA, EVOCIRANE SU USPOMENE NA NJEGA I NJEGOVO DELO I KAZIVALI ODABRANI DELOVI IZ NJEGOVOG OBILNOG KNJIŽEVNOG STVARALASTVA.  DOBRAŠIN JELIĆ JE, KAO ČLAN UDRUŽENJA KNJIŽEVNIKA REPUBLIKE CRNE GORE I REPUBLIKE SRBIJE, OBJAVIO PREKO 50 KNJIGA PESAMA, AFORIZAMA I PROZNIH DELA.

   Foto: Vladimir Ilić

 

KNJIZEVNO VECE JE VODIO  RADIŠA BLAGOJEVIĆ, EVOCIRAJUCI NIZ USPOMENA NA SVOGA KOLEGU I  PRIJATELJA DOBRASINA I NA NJEGOVO KNJIŽEVNO STVARALAŠTVO.

O DOBRASINU, SVOME DUGOGODISNJEM KOLEGI I PRIJATELJU I NJEGOVOM BOGATOM KNJIŽEVNOM OPUSU, GOVORILI SU NADAHNUTO I DIRLJIVO MILENKO TODOVIC, ZATIM NJEGOVI SKOLSKI DRUGOVI BATRIĆ MITRIĆ I PROF. DR. VUK OGNJANOVIĆ IZ UDRUZENJA DJAKA BERANSKE GIMNAZIJE.

O DOBRAŠINU JE POSEBNO EMOTIVNO GOVORIO I CITAO ODLOMKE IZ NJEGOVIH DELA NJEGOV SIN MARKO JELIC. NAGLASIO JE DA JE DOBRASIN, KAO NJEGOV OTAC I STOŽER PORODICE JELIC, POKRETAO MNOGE KNJIZEVE DOGADJAJE U CRNOG GORI I SRBIJI, BIO IZUZETAN COVEK I KNJIZEVNIK KOJI JE POMAGAO MNOGIM KOLEGAMA BODRECI IH DA ISTRAJU U PISANJU GOVORECI DA ‚‚ONO STO SE NE OBJAVI I NE POSTOJI‚‚

OČEVIM STOPAMA KRENUO I SAM MARKO BAVEĆI SE KNJIŽEVNOŠĆU I ZAVETUJUĆI SE DA ĆE ON I CELA PORODICA JELIC NASTAVITI I BRINUTI O OBJAVLJIVANJU DOBRAŠINOVIH POSTOJECIH DELA I ONIH BROJNIH RUKOPISA KOJI JOS NISU OBJAVLJENI.

JEDAN OD TIH DOBRASINOVIH RUKOPISA UPRAVO JE PRETOČEN U OBJAVLJENU KNJIGU PESAMA

‚‚SIZIF U ŽENEVI‚‚ KOJU JE MARKO POKLONIO SVIM POSETIOCIMA OVE KNJIŽEVNE VECERI.

O DOBRAŠINU, KAO DUGOGODIŠNJEM KOLEGI NA ZAJEDNIČKOM OBAVLJANJU ODGOVORNIH POSLOVA, KAO AKTIVNOM ČLANU UDRUŽENJA PENZIONERA SAVEZNOG MUP-a,  UČESNIKU U RADU, RUKOVOĐENJU I OSMIŠLJAVANJU RADA UDRUŽENJA, POSEBNO U KOMISIJI ZA DRUSTVENE AKTIVNOSTI, A NADA SVE KAO DOBROM DRUGU I PRIJATELJU, TOPLIM REČIMA JE GOVORIO DRAKČE DIMITRIJEVIĆ, PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA UDRUŽENJA PENZIONERA SAVEZNOG MUP-a.

=================================================