ODRŽANA GODIŠNJA SKUPŠTINA GOP-a BEOGRADA

  1. MARTA 2020 GODINE

SKUPŠTINU GRADSKE ORGANIZACIJE PENZIONERA  BEOGRADAJE OTVORIO I VODIO PREDSEDNIK GOP-a VASILIJE BELOBRKOVIĆ.

RAZMATRANA SU PITANJA IZVESTAJA O RADU I FINANSIJSKOG POSLOVANJA U 2019 GODINI, IZVESTAJ NADZORNOG ODBORA GOP-A, IZMENE I DOPUNE STATUTA I IZBOR DVA NOVA PODPREDSEDNIKA GOP-a.

U UVODNOM IZLAGANJU PREDSEDNIK GOP-a, BELOBRKOVIĆ, JE ISTAKAO REZULTATE U RADU U PROTEKLOM PERIODU KOJI SE ODNOSE NA POBOLJŠANJE MATERIJALNOG I OPŠTE-DRUŠTVENOG POLOŽAJA PENZIONERA NE SAMO BEOGRADA NEGO I CELE SRBIJE I ZALAGANJA PO MNOGIM PITANJIMA POBOLJSAVANJA POLOZAJA I KVALITETA ZIVOTA PENZIONERA PREKO I UZ POMOC SAVEZA PENZIONERA SRBIJE. TO SE POSEBNO ODNOSI NA SOCIJALNO MATERIJALNI POLOZAJ PENZIONERA I REŠAVANJE NJIHOVIH  STATUSNIH PITANJA, PREDLADANJE MODELA REDOVNOG USKLADJIVANJA PENZIJA, PREDLAGANJA POVRATKA UMANJENIH PENZIJA ODREDJENOM BROJU PENZIONERA KOJI SU PONELI TERET U PERIODU KADA JE TO BILO NEOPHODNO. IZVRŠENO JE ZNAČAJNO UNAPREĐENJE SOCIJALNO – HUMANITARNOG RADA, DRUŠTVENOG, ZDRAVSTVENOG, EDUKATIVNOG, KULTURNO ZABAVNOG I SPORTSKO - REKREATIVNOG ŽIVOTA PENZIONERA.

VIDLJIVI SU REZULTATI AKTIVNOSTI GOP-A U POKRETU TRECEG DOBA SRBIJE, POSEBNO NA RAZVOJU VIŠEGODIŠNJEG PROJEKTA OLIMPIJADE SPORTA, ZDRAVLJA I KULTURE TRECEG DOBA KOJI OKUPLJA SVAKE GODINE SVE VEĆI BROJ ŽITELJA TREĆEG DOBA – UČESNIKA MANIFESTACIJE U VRNJAČKOJ BANJI.  TAKODJE JE ZNAČAJNA PODRSKA ORGANIZOVANJU, VEC TRADICIONALNIH, MINI OLIMPIJADA TREĆEG DOBA PO GRADOVIMA ŠIROM SRBIJE, KAO ŠTO SU MANIFESTACIJE BEOGRADSKOG POKRETA TRECEG DOBA DORCOLIJADA,  MINI OLIMPIJADE U NOVOM SADU, NIŠU I MNOGIM DRUGIM GRADOVIMA I MESTIMA ŠIROM SRBIJE, ŠTO ĆE SE I DALJE RAZVIJATI.

AKTIVNOSTI POKRETA TREĆEG DOBA SRBIJE, SAVEZA PENZIONERA SRBIJE I GOP-A U PREDHODNOM PERIODU KRUNISANE SU FORMIRANJEM EVROPSKOG POKRETA TREĆEG DOBA U BEOGRADU I PRIPREMOM PRVE EVROPSKE OLIMPIJADE TREĆEG DOBA KOJU OVE GODINE U VRNJAČKOJ BANJI ORGANIZUJE POKRET TREĆEG DOBA SRBIJE I SAVEZ PENZIONERA SRBIJE U SARADNJI SA SPORTSKIM SAVEZ0M SRBIJE, MINISTARSTVOM SPORTA I OMLADINE I OPŠTINOM VRNJAČKA BANJA.

RADU SKUPSTINE GOP-A PRISUSTVOVAO JE I PREDSEDNIK SAVEZA PENZIONERA SRBIJE PROF. DR. ANDREJA SAVIC KOJI JE UVEK PRISUTAN I AKTIVNO DOPRINOSI RADU SVIH UDRUŽENJA PENZIONERA U SRBIJI.  POZDRAVIO JE GODIŠNJU SKUPŠTINU GOP-a - PREDSTAVNIKE SVIH OPŠTINSKIH I GRANSKIH UDRUŽENJA PENZIONERA GRADA BEOGRADA I UKAZAO NA POSTIGNUTE REZULTATE U RADU PENZIONERSKIH UDRUŽENJA U PROTEKLOJ GODINI.

TOM PRILIKOM JE ISTAKAO POZITIVNE REZULTATE U RADU GOP-A, KROZ BROJNE AKTIVNOSTI NA UNAPREĐIVANJU ZAJEDNIČKIH I OPŠTIH INTERESA PENZIONERA BEOGRADA I SRBIJE, KAO I UKAZAO NA POTREBU DALJEG RAZVOJA AKTIVNOSTI UDRUŽENJA PENZIONERA U SRBIJI U CILJU NJIHOVOG OMASOVLJAVANJA, UNAPREDJENJA ORGANIZACIJE RADA, KADROVSKOG JAČANJA I OSTVARIVANJA SARADNJE SA GRADSKIM I LOKALNIM ZAJEDNICAMA.

U KONSTRUKTIVNOJ DISKUSIJI, KOJA JE POTOM USLEDILA OD VEĆEG BROJA SKUPŠTINSKIH DELEGATA, JEDNOGLASNO JE DATA POZITIVNA OCENA RADU GOP-A U PREDHODNOJ GODINI UZ UKAZIVANJE SPEČIFICNE ORGANIZACIONE I DRUGE PROBLEMATIKE SA KOJOM SE SVAKODNEVNO SUSREĆU POJEDINA OPŠTINSKA I GRANSKA UDRUŽENJA PENZIONERA U BEOGRADU KOJE JE NEOPHODNO RAZREŠITI, KAO I ISTICANJE ŠTA TREBA URADITI U NAREDNOM PERIODU.

POSEBNO JE BILA ZAPAZENA DISKUSIJA PREDSTAVNIKA GRANSKIH UDRUZENJA PENZIONERA I TO VLADIMIRA ALEKSICA, PREDSEDNIKA UPRAVNOG ODBORA UDRUZENJA PENZIONERA RMUP-a SRBIJE I DUSANA MAKSIMOVICA, PREDSTAVNIKA UDRUZENJA PENZIONERA BIVSEG SAVEZNOG MUP-a, KOJI SU ISTOVREMENO I DELEGATI U SKUPSTINI ASOCIJACIJE PENZIONERA OUP-a SRBIJE. ONI SU POZITIVNO OCENILI IZVESTAJ I OSTVARENE AKTINOSTI GOP-a BEOGRADA I SAVEZA PENZIONERA SRBIJE U PREDHODNOJ GODINI, UKAZAVSI NA ODREDJENE PRAVCE DALJIH AKTIVNOSTI U INTERESU KAKO OPSTINSKIH TAKO I GRANSKIH UDRUZENJA PENZIONERA U BEOGRADU I SRBIJI, UZ VIDNU PODRSKU I APLAUZ PRISUTNIH.

Predstavnik granskog Udruženja penzionera Saveznog MUP-a i Predsednik Beogradskog pokreta treceg doba Dorcolijada, Dušan Maksimović, prof. pozdravivsi uspešan rad i brojne značajne aktivnosti GOP-a u predhodnoj godini posebno se osvrnuo na programske zadatke u narednom periodu, a kao najvažnije nastojanje na daljem unapredjivanju rada opstinskih i granskih udruzenja penzionera u Beogradu i sire smatrajući da treba:

- Pobošljati Zakon o udruženjima gradjana i regulisati na poseban način organizovanje penzionerskih i drugih društveno značajnih organizacija, kroz sistem iza kojeg će da stoji država. Takva iskustva postoje u drugim zemljama i treba ih proučiti.

- Unaprediti razvoj informacione tehnologije u svim opstinskim  i granskim udruženjima penzionera, da ni jedno udruženje penzionera, kako u Beogradu tako i Srbiji, ne bude bez racunara, bez organizovane informatičke edukacije, mrežnog povezivanja i razvoja informisanja putem mejlova i internet sajtova. To je projekat za koji se moramo zajednicki zaloziti i to je nasa budućnost

- Unaprediti saradnju udruženja penzionera sa lokalnim odnosno gradskim zajednicama, jer se radi o programskim aktivnostima od šireg društvenog značaja, a dobri projekti zaslužuju da budu podržani i finansirani - to se mora zajedničkim snagama ostvaritii uz učešće rukovodtva GOP-a i Saveza penzionera Srbije

- Dobro bi bilo da se pristupi zajedničkom projektovanju odredjenih programskih aktivnosti, da se  razmenjuju iskustva na tribinama, seminarima i stručnim savetovanjima u cilju dolaženja do rešanja po nizu pitanja od interesa za ukupno članstvo.

- Znacajne su društvene aktivnosti GOP-a u Pokretu treceg doba Srbije na razvoju projekta Olimpijade sporta, zdravlja i kulture treceg doba  kao i razvoj Mini olimpijada širom Srbije. Te aktivnosti su krunisane formiranjem Evropskog pokreta trećeg doba u Beogradu i pripremom Prve Evropske Olimpijade trećeg doba koju planira Pokret trećeg doba Srbije. Neophodno je i dalje razvijati, kako socijalno humanitarni rad, tako i sportsko rekreativne aktivnosti zitelja treceg doba na republickom i na gradskim i opstinskim nivoima kao sto su Mini olimpijade Beogradskog pokreta treceg doba Dorcolijada, Mini olimpijade u Nisu, Valjevu, Sapcu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i mnogim drugim gradovima i mestima sirom Srbije.

- U Pravilnik o drustvenom standardu republickog FONDA PIO, radi utvrdjivanja strukture, obima i namene sredstava namenjenih svim opstinskim udruženjima u Srbiji - bi trebalo uključiti i potrebe granskih udruzenja penzionera kojih je oko 10% od ukupnog broja članstva, a koja su do sada bila, neopravdano, uskraćena za odredjene benefite PIO FONDA namenjenih penzionerima.

*    *    *

ZA NOVE PDDPREDSEDNIKE GRADSKE ORGANIZACIJE BEOGRADA JEDNOGLASNO SU IZABRANI KANDIDATI KOJI SU U SVOJIM SREDINAMA POSTIGLI IZUZETNO ZNACAJNE REZULTATE U PREDHODNOM PERIODU I TO:

- PAVLE LUČIČ, PREDSEDNIK OPŠTINSKOG UDRUŽENJA PENZIONERA NOVOG BEOGRADA I

- SLOBODANKA CECA ILIĆ, PREDSEDNIK GRANSKOG UDRUŽENJA PENZIONERA BANKA POŠTANSKA ŠTEDIONICA

======================================


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
© 2022 Flex. All Rights Reserved.