GOČ - gde to beše

Urednik Websajta www.upsmup.rs nakon sedmodnevnog boravka u odmaralistu ‚‚Cvetna dolina‚‚ toplo preporucuje svim radnicima i penzionerima organa unutrasnjih poslova da posete Mitrovo Polje gde se mogu dobro odmortiti sa svojim porodicama, decom i naravno unucima. Prijave za odmaraliste mozete podneti preko udruzenja penzionera OUP – a, koje ih prosledjuje Odeljenju za odmaralista RMUP-a Srbije. Bilo da se odlučite da ovde provedete porodičan odmor ili pak vikend nećete pogrešiti.

Na obroncima planine Goč, na  blagih 700 metara nadmorske visine, nalazi se i odmaralište Ministarstva unutrašnjih poslova „Cvetna Dolina” у naselju Mitrovo Polje. Hotel raspolaže sa oko 60 ležajeva, sobe su od jednokrevetnih do trokrevetnih, a svaka soba poseduje kupatilo. Odmaralište je i komercijalnog karaktera pa ga, pored radnika MUP-a, mogu  koristiti i ostali zainteresovani građani kada ima slobodnih mesta. Mitrovo Polje se nalazi u severozapadnom delu opštine Aleksandrovac. Ukoliko želite da dođete u Mitrovo Polje to možete uraditi na tri načina: Iz Vrnjačke Banje, Aleksandrovca i Brusa. Kod Mitrovog Polja se nalaze dva veća rečna toka, reke Rasine čije je izvorište na Željinu i reke Zagrže čije je izvorište na južnim obroncima Goča. Obe reke su bogate potočnom pastrmkom. Inače udaljenost Mitrovog Polja od sva tri pomenuta mesta je oko 20km. Povoljne pansionske cene smeštaja u odmaralistu ``Cvetna dolina`` za radnike Ministarstva унутрашњих послова, članove njihovih porodica и за пензионере МУП-а se kreću 1.050,00 dinara po osobi za trokrevetnu  sobu, do  1.550,00 za jednokrevetnu. За ostale građane cena је nesto viša.  Pun pansion uključuје sva tri dnevna obroka. Smeštaj je vrlo  pristojan, hrana solidna, grejanje odlično. Ono što ovaj hotel čini posebnim je ljubazno osoblje i topla porodična atmosefera, ukusna hrana u restoranu. U sastavu hotela je mini park sa  ljuljaškama i klackalicama za decu, prostorija za stoni tenis, odmah tu je i nekoliko staza za sankanje.

Na desetak kilometara od hotela nalazi se i ski staza sa žičarom. Hotel je interesantan i van zimske sezone obzirom da se u blizini nalazi mnoštvo obeleženih staza za planinarenje, a u letnjoj sezoni moguće je korišćenje bazena sa termalnom vodom, igralista i slicno. Najlepše je zimi, kada ima snega kao i preko celog leta. Odlično za odmor i šetnje po dugim šumskim stazama. Klima odgovara i najmladjima i najstarijima. Hotel je okružen četinarskom šumom, mnoštvom potoka i  izvora, netaknutom prirodom, mir i tišina koji ga okružuju čini ga pravim mestom za odmor. O kvalitetu vode dovoljno govori da se u neposrednoj blizini nalazi i fabrika vode „LA FANTANA”. Na 20-tak kilometara udaljenosti nalazi se uvek atraktivna Vrnjačka Banja sa mnoštvom zabavnih i turističkih sadržaja.

Inače, Goč je planina u centralnom delu Srbije, deo je severnokopaoničkog venca i spada u kategoriju nižih planina. Prostire se u pravcu zapad-istok u dužini od 10 kilometara. Najviši vrh Goča je Ljukten koji ima nadmorsku visinu od 1.216 mnv.

Goč je udaljen 20-tak kilometara od Vrnjačke Banje (oko 200 km od Beograda) i upravo ga ta blizina čini jednim od mesta koje se preporučuje za izlete. Ljubitelji prirode leti na Goču pored svežeg planinskog vazduha mnogobrojnih šuma četinara i listopada mogu uživati u šetnji poljima borovnica, šumskih jagoda, poljima obraslim planinskim travama. Planina Goč je izuzetno bogata izvorima i bistrim planinskim rekama. Na ovoj planini se nalazi i veštačko jezero Selište.

Na šest kilometara od Mitrovog Polja prema Alerksandrovcu na kraju sela Pleš nalazi se manastir Svetih Vračeva (lekari) Kozme i Damjana. Današnji kompleks sa crkvom i konacima sagrađen je oko 2000. godine na mestu gde je prema predanju još u 15 veku postojala bogomolja čija se izgradnja pripisuje Nemanjićima. Predanje kaže da je prva crkva stradala 1901. godine od velike poplave reke Rasine. Oštećenja na crkvi i konacima uticala su na raseljavanje monaštva. Na porušenim temeljima prvobitne crkve, meštani sela Pleš su 1939. godine sazidali novu nisku crkvu od kamena, pokrivenu crepom „na dve vode“, da bi im služila za verske potrebe i okupljanja na saborima. To je tipična planinska crkva, niska da bi mogla lako da se zagreje preko zime.

     

Blizina Željina (1.784m) i blizina planine Goč (1.219m) ovo podplanisnko naselje čini vrlo atraktivno za planinski turizam. Postoje markirane planinarske staze koje vode na vrh planine Željin i Ljukten (jedan od vrhova na planini Goč). Ukoliko nemate kondicije za naporno pešačenje do vrha Željina preporučuje se kraća planinarska tura, stazom zdravlja, do Vranja stena (1.097m) koja se nalazi na 1 sat hoda južno od Mitrovog polja. Vranja stena je interesantna zbog svoje južne strane koja je oštro presečena i čini ambis od 100 metara. Sa Vranje stene se jasno mogu videti ostaci srednje vekovnog grada Koznika, vrh Željina kao i čitava dolina Rasine sve do Brusa.
Pored planinarenja i vožnje bicikla na obroncima okolnih planina možete skupljati gljive ako se u njih razumete, šumske jagode i druge šumske plodove ili pecati na rečicama koje protiču kroz Mitrovo Polje. Kada se umorite od pešačenja po obroncima okolnih planina dobro će Vam doći odmor i relaksacija u bazenu sa termomineralnom vodom. Bazen se nalazi u okviru odmarališta Crvenog krsta nedaleko od odmaralista ’’Cvetna dolina’’.

Ukoliko budete gost na Goču i volite prirodu i srednjovekovne građevine savetujemo Vas da obiđete grad Koznik, jednog od najviših srednjevekovnih utvrđenja, koji je od Aleksandrovca udaljen 11 km. Ovaj grad je jedan od nekoliko najočuvanijih srednjevekovnih utvrđenja na području Srbije, ogranak Kopaonika na 922m nadmorske visine. Iako pretpostavke kažu da je Koznik bio aktivno utvrđenje još za vreme Kelta i Rimljana, pouzdano se može reći da ostaci koji su danas očuvani uglavnom pripadaju 14. veku. Zna se pouzdano da je u vreme Lazara Hrebeljanovića Koznik bio grad u kome je on često boravio.

Goč je po raznovrsnosti biljnog sveta jedna od najbogatijih planina Balkanskog poluostrva. Povoljna klima i ekološki uslovi doprineli su da na maloj udaljenosti rastu jorgovan, hrast kitnjak, bor, breza, planinski javor. Ovde je carstvo bukve i jele, čija stabla rastu do 40 metara visine. Najstarija jela imala je oko 350 godova. Mada se, kako kazu šumari – šumskom kraljicom smatra bukva čija se starost procenjuje na 250 godina, prečnika preko dva metra i visine od 46 metara.

Priča o Goču nije potpuna sve dok se sami ne nađete na ovoj planini i udahnete vazduh punim plućima.

                                                                         Urednistvo Websajta

======================================

 

 

 


Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
© 2022 Flex. All Rights Reserved.